Olistica

Hyperventilatie

HYPERVENTILATIE ONTKRACHT

Hyperventilatie is te snel en te veel in- en uitademen. Zichtbaar, bij een acute aanval of onopvallend en chronisch aanwezig.

Het is een holistisch (lichamelijk en psychisch) probleem en vraagt een holistische aanpak. Het verkeerd ademen is een uiting van onderliggende spanningen, angsten, gedachten, emoties en gevoelens. Het lichaam staat altijd in een vecht – vlucht reactie, de balans van draagkracht / draaglast is verstoord.

Er zijn vaak vage klachten aanwezig: tintelingen in het gezicht, spanningshoofdpijn, oorsuizen, druk op de borst, hartkloppingen, niet fit, moe, kortademig, “hoog” ademen, zuchten, verminderde concentratie, niet voldoende diep door kunnen ademen enzovoort.

Kenmerkend voor mensen met (chronische) hyperventilatie is dat zij de lat te hoog leggen, te veel hooi op de vork nemen, perfectionistisch zijn en controle willen houden en daardoor roofbouw op hun lichaam plegen. De hyperventilatieklachten zijn echter een waarschuwing om de roofbouw op lichaam en geest een halt toe te roepen! De negatieve spiraal van het niet goed bezig zijn moet doorbroken worden. Goede uitleg, bewustwording en inzicht zijn hierbij belangrijk.

De therapie bestaat uit een holistische aanpak:

  • Therapeutische gesprekken om inzicht te geven
  • Uitleg over hyperventilatie
  • Ontspannings- en aandachtoefeningen
  • Lichaamsbewustwording
  • Het leren opvangen en voorkomen van de hyperventilatieklachten

De zee kan je niet beheersen, maar je kunt leren surfen op de golven